2022 – inflace, mutace a okupace?

Jaký bude nadcházející rok ohledně veřejných financí pandemie, či bezpečnosti, tedy aktuálně tří hlavních problematik, které budou určovat jak se nám v něm bude žít?

Těžko tipovat, za normálních okolností by byl kruciálním problémem každý z těch tří sám o sobě.

Navíc jde o ošemetnou společenskou situaci, protože eventuální vyřešení i všech tří, stejně nebude znamenat, pro většinu lidu žádoucí, návrat k životu před vznikem ekonomické, pandemické a ani bezpečnostní krize, ale bude začátkem disruptivní změny života celé společnosti, na níž ovšem společnost (s níž o ní o těchto změnách nikdo nediskutuje – místo toho řešíme zneužívání dávek, svazky homosexuálů, či třeba národní ptáky) z logiky věci není připravena.

Jistého dopředu navíc není napevno vůbec nic, Covid jsme nemohli čekat, až tak prudký nárůst energií taky ne a vyhrocenou situaci nejprve na běloruských a později na ukrajinských hranicích, zdá se západ taky neočekával.

Ano, nežijeme jednoduchou dobu, nicméně pokud bych měl něco do příštích let chtít, pak je to, ať se držíme linie EU, vytváříme v ní vlastní agendu (rýsuje se dohoda pro jádro jako energii s podporou) a přestaneme zaobírat spoluprací se soft (zatím soft) totalitními vládami v Maďarsku a Polsku.

Vždyť jejich jediným programem už je jen za A: brát peníze z EU a za B: pomocí těchto peněz drtit demokracii ve vlastních zemích. A z toho plyne za C otevřený konflikt se světovými demokraciemi.

K čemu nám, v současných aktuálních problémech může být podpora dvou zemí potlačujících demokracii a válčící z EU?

Zkrátka žijeme v hodně složitém období, top je pravda, ALE!

Prožíváme ho v nejbohatší a nejbezpečnější končině planety, s nejmasivnějšími demokraciemi, funkčními právními státy a nejširší ochranou lidských práv na planetě.

Jen si tu končinu prostě budeme muset v následujících časech bránit víc, než tomu bylo v posledních desítkách letech zvykem.

A bude nás to bolet, minimálně finančně, když už ne fyzicky, to co zažíváme bohužel není počítačová hra, ale přeneseně (proxy) boj o to, kdo bude na planetě určovat pravidla hry.

Inflace?

Hvězdná pěchota na odchodu. Doufejme, že teď se tvorby rozpočtu ujme někdo, kdo jej nebude sestavovat s ohledem na holding… (via prahanadlani.cz)

Jak nová vláda zvládne ukočírovat rozkolísané veřejné finance?

Fialův kabinet je v těžké situaci, trochu si za ní může i sám (zdraví zrušení SHM v době několikaprocentního poklesu ekonomiky), ale na rozdíl od předešlé vlády Agrofertu nepochybuji, že členům nové vlády stav erární pokladny skutečně leží na srdci, chtějí s ním něco udělat a především, mají pro tento úkol násobně vyšší odbornou erudici, než odbor selfieministryně Schillerové.

Osobně si myslím, že bude hodně (ještě víc, než hodně) důležité, aby vláda své nepopulární kroky, které prostě musí přijít, dokázala veřejnosti logicky, důvěryhodně a srozumitelně komunikovat.

Lidi musí dostat message, že kabinet má na tomto poli jediný cíl, nastartovat opatřeními ekonomiku tak, abychom co nejdříve překonali současné krizové období a odrazili se zpět k ekonomické prosperitě.

Což v současné situaci rozvalu státní pokladny jinak než nepopulárně, (tedy jinak řečeno škrty) dělat nepůjde.

(Trochu mě v tomto případě mrzí, že bylo rozhodnuto ušetřit na pedagogických pracovnících, protože má – li být vzdělání nejlepší investicí do budoucnosti země, tak ji právě poněkud přiškrcujeme).

Přičemž vláda musí mít ale stále na paměti, že skupina lidi kteří se potácí kolem a těsně nad hranicí chudoby není úplně malá a kvůli energetické krizi se bude jistě rozšiřovat.

Není v zájmu nikoho, nechat postupně tyto lidi propadávat blíže ke společenskému dnu.

Mutace?

Oba státy bývalé federace patří v pandemii k těm nejpostiženějším. Už bychom se ale měli umět poučit, vždyť například Německou i Rakousko byly v součtech cca na třetině našich čísel (v přepočtu).

Uvidíme, Omicron čísla nejsou ještě komplexně zdrojované, vidíme to i na odlišujících se vyjádřeních lidí, kteří se Covidem profesně zabývají.

Vláda by měla hlavně zajistit plynulý provoz očkovacích a testovacích kapacit. A myslím, že se nemýlím, když napíšu, že na stavu tristním hygienických stanic (vybavení, počty) se zatím nestihlo změnit vůbec nic. To by se mělo rychle řešit.

Není nutné procházek každou novou mutací jako jedna z nejhorších zemí světa.

Statistiky za rok 2021 via ČTK:

Dvě dávky vakcíny má 66 % obyvatel ČR.

Potvrzené nákazy C 19: 1.74 miliónu, z toho 1. 43 miliónu bez očkování (tedy cca 80 %)

Hospitalizovaných kvůli Covidu vloni: 111 000, přičemž z covidových pacientů, kteří skončili na JIP, nemělo vakcínu zhruba 87 %.

Přes posilovací dávku vakcíny (třetí) se nakazilo cca 3500 lidí, podáno jich bylo více než 2 milióny.

Zemřelo (jen za 2021) na Covid: 24 000, z toho cca 80 % neočkovaných.

Z čísel tedy poměrně viditelně vyplývá, že v globálu (protože nikoli vždycky, ale ve velké většině ano – mluví se cca o 3/4 až 4/5 z podaných, nižší účinnost než původně deklarovaná, protože Delta) vakcíny účinně zabraňují těžkému průběhu Covidu a úmrtí na něj.

OKUPACE?

Vova brání Moskvu. V Podněstří, na Donbase a v Osetii…

Ano, západní Evropa si zvykla, že Rusko se brání útokům na svoje území vždy na půdě svých sousedů a že hranice má Putinovo Rusko zrovna tam, kde je potřebuje mít.

Ale každé ustupování diktátorovi povede nakonec přes jeho posílení k útoku na ty, kteří mu ustupují.

Ostatně, Rusko na nás již útočí – viz Vrbětice, otravy a likvidace osob na území EU, hybridní válka, hackerské útoky na naše klíčové infrastruktury, atd…

Tudíž bychom se k tomuto nepříteli, měli začít jako k nepříteli chovat. Musíme prostě vytvořit systém včasných kroků, které budou prováděny už preventivně s prvkem odstrašení a nikoli až zpětně poté, kdy Rusové vyprovokují další konflikt na evropské půdě.

A musíme to být my, bývalé ruské kolonie, které Putin považuje jen za dočasně ztracené, které budou v tomto směru na čele těchto iniciativ.

Je to logické a správné, my jsme ti nejohroženější, na Francii, či Portugalsko ruské snahy nesměřují. Pobaltské státy si tuto skutečnost jednoznačně uvědomují, do iniciativy by měly už taky přejít oba nástupnické státy bývalého Československa.

Tohle za nás, (už kvůli současné závislosti Evropy na ruském plynu např.) nikdo dobrovolně jen tak řešit nezačne.

Naše ohrožení =naše iniciativní role.

Jisté je jedno: klid na bezpečnostní “frontě“ posledních desítek let, je definitivně pryč a my se musíme naučit být na tomto poli zase akceschopní.

(Úvodní obrázek Pixabay)

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh