1997 – vzpomínka na povodeň

První veliká povodeň od ve znovunabyté svobodě a demokracii přišla do ČR v roce 1997 a byla velmi specifická.

Zasáhla totiž jenom Moravu a menší část východních Čech . Způsobily ji několikadenní deště, kdy se jednotlivé fronty dlouhodobě nad postiženým územím přetáčely, ale nikam neposouvaly.

Čech. Já v té době závodil kole a každý den jsem večer sledoval Televizní noviny a uvědomoval si ten kontrast, že zatímco já ve středních Čechách opět ujel několik hodin tréningu v letním Slunci, na Moravě už několik dlouhých dní přichází lidi o živobytí a dokonce i o životy.

Dnes to vypadá už nemožně, ale země tenkrát neměla žádný management katastrof, dnešní složky IZS sdílely data jen izolovaně a tak průběh povodní byl samozřejmě ještě o to horší i tragičtější.

V mnoha zasažených obcích vůbec netušili, že se na ně žene velká voda a že se musí evakuovat, proto byly škody na majetku i životech větší. Dnes už by to takto rozhodně neprobíhalo (když vyloučíme lidské chyby v rozhodovacím procesu) a nakonec právě na základě průběhu tehdejších povodní začaly vznikat krizové plány a integrovat se záchranný systém a začalo se intenzivně pracovat na systému protipovodňové ochrany.

Zaplavené oklí soch\y Tomáše Bati v Otrokovicích.

Velká voda vzala v naší zemi život padesáti lidem a zničila skoro 8000 domů a sebrala mj. i 26 mostů.

Těžce poškozena byla města Olomouc, Krnov, Ostrava, Opava, Přerov, Otrokovice a další. Symbolem zmaru se pak stala vesnice Troubky u Přerova, kde se utopilo 9 lidí a bylo zničeno cca 150 domů. Celkové škody byly odhadnuty na tehdejších 63 miliard korun.

A taky jsme viděli, to co vždycky: nasazení mnoha dobrovolníků, hasičů, vojáků, peníze od nepostižených obyvatel ČR na účtech mnoha charit, Člověk v tísni na značkách, atd.

Prostě pomáhající Česko v akci.

Troubky 97

Článek je věnován všem obětem tehdejších povodní a jejich rodinám a všem, kteří pomáhali svým postiženým spoluobčanům mírnit následky této katastrofy.

Úvodní foto je z ulic Uherského Hradiště a autor Petr Josek za ní získal cenu Czech press foto.

Podpořte provoz této stránky

Tuto stránku jste zresuscitovali Vy, kteří přispíváte, abych mohl udržet v práci snížený úvazek a mohl vytvářet a sdílet její obsah. Visegradský jezdec není Karel Paták, ale jsme to my všichni.

Díky!

Pokud vás stránka Visegradský jezdec zaujala a rádi byste přispěli na její provoz, můžete ji podpořit prostřednictvím služby Donio.cz nebo na transparentní účet číslo 2301923262 / 2010.

Všem dárcům samozřejmě mnohokrát děkuji

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh