2021, rok který zarmoutil Miloše Zemana

Když Miloš Zeman vyhrál svoje druhé prezidentské volební klání prohlásil, že už jej v politice nečeká žádná porážka.

Letošní rok mu ukázal, že tak docela neměl pravdu. Vlastně ji neměl vůbec.

Pojďme mu rok 2021 z jeho pohledu ve stručnosti připomenout:

☑️ V březnu tragicky umírá Petr Kellner, oligarcha díky jehož vlivu byla Zemanova pozice výjimečně silná a který osobu českého prezidenta používal jako páku na otevření čínského trhu.

Kellner Zemana vozil jako svého maskota a na oplátku mu zajišťoval zákulisními dohodami se spřízněnými českými politiky krytá záda při jeho estrádních i kolaborantských výstupech na straně jedné a na straně druhé mu dokázal domluvit setrvalé navyšování rozpočtů prezidentské kanceláře.

Kancelář prezidenta republiky loni obdržela ze státního rozpočtu 654,4 milionu korun, přičemž v roce 2019 to ještě bylo jen 390 miliónů.

☑️ Po provalení kauzy Vrbětice byla prakticky vymazána zpravodajská ruská rezidentura na velvyslanectví Ruské republiky. Zeman kvůli vyšetření celé kauzy veřejně spílal BIS.

Po vyhoštění ruských „zaměstnanců velvyslanectví“ pak v zemi mj. nárazově poklesla aktivita ruských internetových trollů.

☑️ V návaznosti na zjištění ohledně aktivit ruských rozvědek ve Vrběticích, byla i proRosatomská část vlády (K. Havlíček zejména) nucena odpískat dlouho chystaný tendr na dostavbu JE Dukovany, respektive ruskou účast v ní.

Což je mimochodem v souladu se zprávami našich rozvědek, tím spíše, že tendr byl vypsán Rusům hodně na míru.

☑️ Druhá polovina roku je pro Miloše Zemana také povedená

Prezident prohrává soudní při, ohledně lží o novináři Peroutkovi, stát se musí za Zemana Peroutkovým příbuzným omluvit.

Spolu s loni prohraným sporem, kde lhal o svém bývalém zaměstnanci, je to Zemanova už devátá soudní pře (!) z níž vychází jako soudem označený lhář.

☑️ Největší porážka.

I přes osobní (a z pozice prezidenta nepřípustnou) opakovaně veřejně deklarovanou podporu Andreji Babišovi , tento prohrává parlamentní volby a ČSSD, s níž tlačil Zeman ANO do koalice, aby zabránil vítězství demokratických stran, dokonce vypadává z parlamentu docela.

Všimněte si, že podle něj má utvořit ANO s ČSSD koalici, zatímco koalice demostran jsou podvodem na voličích 🙂

Fakticky tato situace znamená, že vliv Miloše Zemana bude nyní výrazně menší než dosud, stane marginální politickou figurou.

☑️ Na závěr roku ještě agentury vydaly zprávu, že nově vznikající vláda definitivně odstoupí od projektu kanálu Labe – Odra – Dunaj, který měl být nesmrtelným památníkem smrtelníka Zemana…

🏇 Za jeden rok se Miloši Zemanovi převrátil jeho politický život vzhůru nohama.

Pro republiku je to jedině dobře a vlastně jediným otazníkem zůstává, jestli o všech těchto událostech současný prezident ještě vůbec něco ví…

Ale to už je jiný příběh.

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh