„Odejděme po anglicku!“ Really?

„Odejděme po anglicku!“ bylo jedno z hlavních hesel Tomia Okamury v jedné z nedávných volebních kampaní.

Když odejdu od všech dalších aspektů, představa, že země vystupuje z EU pod vedením tohoto bodrého chlapíka, mi sama vytahuje ze šuplíku ve skříni v ložnici, uložený cestovní pas…

via @Poslednískaut

„Nevidím jiné východisko, než vypadnout z EU i za cenu, že o třetinu zchudneme“, zase řekl jiný politický talent, Václav Klaus mladší.

Stačí přitom v globálu zchudnout o pár procent a nemalá část občanů ČR, se bez pomoci státu propadá do neřešitelné situace, viz následky pádu Bohemia Energy.

Symptomatické přitom je, že status VKj byl účelovou reakcí na vraždu, kterou spáchal v Německu člověk s migrantským pozadím a Česko by tak proto podle mělo z EU odejít.

Přičemž:

Německo počet obyvatel = 83 000 000, počet vražd v roce 2016 = 760 vražd

Česko počet obyvatel = 10 500 000, počet vražd v roce 2016 = 136 vražd

(Václav Klaus junior pronesl tento výrok v roce 2016, nyní je poměr pro Německo ještě více příznivější).

Obtíže, kterým čelí Velká Británie po odchodu z EU jsou notoricky známé, stejně jako to, že realita je pro britské občany výrazně jiná, než jim bylo slibováno probrexitovými politiky.

Pokud si vše dáte do kontextu s výrazně rozdílnými výkony naší a britské ekonomiky, zdá se být blouznění o našem vystoupení z Unie, ještě větší hloupostí.

My máme s EU propojen vzájemný obchod jako jedna z nejprovázanějších ekonomik na světě, vyvážíme tam 84 % z našeho celkového vývozu, tedy více než čtyři pětiny.

Proč o tom ale dnes píšu?

Jak totiž vyplývá z analýzy uveřejněné v deníku The Independent, kterou si nechal list vypracovat od předních akademiků z University of Sussex UK Trade Policy Observatory, tak ztráty ke kterým došlo kvůli Brexitu jsou pro Spojené království 178 krát vyšší, než zisky díky nově uzavřeným obchodním dohodám, které už Británie podepsala jako samostatný obchodní subjekt.

Všechny nové obchodní dohody vlády Borise Johnsona po Brexitu v součtu, budou mít podle vládních údajů ekonomický přínos pouze 3 až 7 liber na osobu v následujících 15 letech.

Oživení ekonomiky ve výši 0,01 až 0,02 % HDP ročně překonává ztráta odhadovaná na 4 % HDP za stejné období kvůli vystoupení z EU.

„Oficiální odhady Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost ukazují na ztrátu Brexitu více než 1 250 GBP na osobu v nadcházejících letech – 178krát více než nejoptimističtější předpověď pro přínosy z pobrexitových obchodních dohod.“

Unie není a asi ani nemůže být útvarem, v němž budou jeho členové vždy a se vším spokojeni.

Zejména však pro mále proexportní ekonomiky je neskutečným bonusem, o němž by si jako samostatné ekonomické jednotky mohly jen nechat zdát.

Czechxit, jakkoli někomu může znít lákavě, je cesta, na jejímž konci by nás čekal náraz do zdi.

A co víc, za tou zdí jsou už nachystány totalitní Čína nebo Rusko…

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh