Čapí hnízdo: přituhuje

Zdá se, že v kauze Čapí hnízdo se panu Babišovi opět důkazně přitížilo a bude čím dál těžší, pro eventuální “spolupracující“ státní zástupce či soudce, udržet premiéra ČR mimo nápravná zařízení.

Obhajoba Andreje Babiše se postupně hroutí. Verzi jeho právníků nově postupně rozporují rozporují například výpovědi architekta Jiřího Javůrka, Jana Bareše, který měl na na “Čapáku“ stavební dozor, Jaroslava Mikyny (technický dozor) a rovněž i vedení banky HSBC.

Bortí se verze Andreje Babiše, že benešovskou farmu měly na podnikání jeho děti, přičemž s ním samotným farma neměla farma v době žádostí o dotace nic společného.

Redakce Neovlivní.cz ale získala dosud neznámá svědectví z policejního spisu, která politikovu verzi zcela vyvrátila.Svědci naopak popisují, že si miliardář sáhl na padesát milionů z veřejných peněz proto, že mu výstavba víkendového sídla finančně nevycházela. A jeho vlastní manažeři z holdingu odmítali za vysoce rizikový projekt převzít odpovědnost.

“Chtěl to jako chatu, pro sebe a svou rodinu…Řekl mi, že chce koupit nějaký statek a chce tam mít své víkendové sídlo, že tam chce mít slepičky, králíčky, aby děti věděly, jak zvířátka vypadají,” vypověděl do policejního protokolu například Jan Bareš, který pro Andreje Babiše roky působil v roli dozoru na jeho stavbách.

Svědectví Bareše a dalších ukazují, že státní zástupce Jaroslav Šaroch bude mít komplikovanou pozici, pokud bude chtít Andreje Babiše znovu obvinění z dotačního podvodu zbavit. Šaroch má čas do konce srpna. Do té doby má rozhodnout, zda premiéra pošle před soud nebo jeho stíhání zastaví.

Ovšem víte sami, že jednou už nám všem bylo vzkázáno, že jsme země dvojího práva a že co je dovoleno pánovi, na to kmán ani pomyslet nemůže…

Z kauzy Čapího hnízdo se tak stává prubířský kámen naší demokracie a právního státu. Bez ohledu na výsledek říjnových voleb, by totiž podle všech indicií, mělo být na současného premiéra naší justicí ukázáno, jako na viníka milionového dotační podvodu.

Ať už bude výsledek jakýkoli, budeme vědět na čem v naší zemi jsme.

Grafika: @uywube

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh