Proč si lidi neváží politiků na konkrétním příkladu

Pokud se podíváme na žebříčky, v nichž si dotazovaní určují, jakých profesí si nejvíce váží, obvykle se na vrcholu objeví lékaři, vědci či zdravotní sestry.

Opačný pól (alespoň u nás) opanují takřka vždy politici, přesně řečeno ti politici z celostátní působností, tedy speciálně poslanci.

Politika se v očích občanů stala špinavým řemeslem, které má sloužit primárně k obohacení politika, jeho blízkých, případně některých zájmových skupin v pozadí.

Ne vždy tomu tak je, nicméně příkladů, kdy se odehrává výše zmíněné, je v naší kotlině prostě větší než malé množství.

Žádný člověk, který má ambice zastupovat na politické úrovni občany ČR, by neměl za žádných okolností zapomenout, že jeho angažmá je službou naší zemi a všem jejím občanům, nikoli servis pro sebe, svou rodinu, či případně některé z chapadel mafií.

S tímto fenoménem se pojí i fakt, že lež se stala běžnou součástí politické kultury a dostávají se nám jí přehršle především v předvolebních kampaní, z níž ta aktuální právě vstupuje do své vrcholné fáze.

Politici lžou naprosto běžně, pokud je zatlačí jejich názorový oponent do rohu, nebo v případech, kdy je třeba pomluvit konkurenční uskupení, či naopak vychválit vlastní stranu, která v dané problematice není úspěšná.

Těmito způsoby politik sice polechtá ego svých věrných a utvrdí je v jejich volbě (obvykle svým politikům věříme už z principu), nicméně voliči ostatních stran, kteří informaci o tom, že konkrétní politik veřejně lhal zachytí, budou mít opět o malý ždibec o důvod méně politikům a v politiku věřit.

A pokud se ty lži opakují z různých úst ve veřejném prostoru prakticky denně, není divu, že víc než politikovi či političce, věříme třeba i sousedovi s “vysokou školou života“, který možná nemusí mít často pravdu, u nějž o všem víme, že by nám vědomě nelhal.

A takhle je to samozřejmě špatně. Pro nás, pro politiky samotné a v důsledku pro celou zemi.

Poslední takový příklad přinesl server Neovlivní.cz, když perlustroval lži doubleministra ANO Havlíčka.

Ten jako (taky) ministr dopravy při návštěvě Středočeského kraje, zaútočil na jeho neANOistické vedení.

Konkrétně médiím tvrdil, že plán současného vedení kraje v čele s Petrou Peckovou (STAN) přinese zhoršení dopravní obslužnosti a především zdražení.

“To (zhoršení obslužnosti + zdražení) přinese hloupý plán Středočeského kraje na zrušení provozu na 12 lokálních tratích. Týká se i trati Březnice–Rožmitál pod Třemšínem, kde sem dnes jednal s místními, kteří chtějí trať zachránit. Mají mou podporu.”

Jenže jak ministra usvědčil specializovaný web Zdopravy, o žádné zdražení při cestě autobusem nepůjde. Píše šéfredaktor webu Jan Sůra:

“Dražší cestování? Takže Rožmitál – Příbram: vlak 46 minut, 51 Kč. Autobus 26 minut, 22 Kč. Myslíte, že lidé jsou opravdu tak hloupí, že vám skočí na každou vaši lež?”

Stačí se totiž podívat do internetového vyhledávače spojení či e-shopu Českých drah nebo Pražské integrované dopravy. A hned je jasno, že autobus z Rožmitálu do Příbrami je rychlejší a levnější.

Na to kontroval Havlíček další veřejně vypuštěnou lží a totiž, že: „Z Rožmitálu do Prahy busem je to o 15 % dražší.“

Tuto hodně soft verzi pravdy (eufemismus pro lež) opět shodil rázně web Zdopravy a páně Havlíčkovo vyprávěnku poněkud “aktualizoval“.

“Pomineme-li zásadní fakt, že Rožmitál je plně zapojen do Pražské integrované dopravy a tak cestující s dokladem PID platí vždy stejnou cenu, ať jede autobusem či vlakem, stačí se podívat ještě do vyhledávače spojení. Ropid má skvělou aplikaci PID Lítačka, v které vzápětí člověk najde, že autobus z Rožmitálu do Prahy stojí 100 Kč, zatímco ceny vlaku v e-shopu Českých drah začínají na 130 Kč.” 

Na tento “argumentační faul pravdou“, na něž patrně nejsou politici ANO, pobíhající zhusta po spřátelených i firemních médiích, zvyklí, už pan ministr raději vůbec neodpověděl (srážka s odborníky mu asi nedělá dobře) a odkázal na tiskové oddělení ministerstva.

A uchýlil se do azylu na stránky MFDnes, kde mu na toto téma otiskli samozřejmě to co chce, bez jakékoli konfrontace s realitou.

Česko v době holdingové. A může být ještě hůř.

Foto DeníkN.cz

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh