Migrace a bezpečnost, páteřní téma budoucí podoby vyspělého světa

Kontext: na následujících třech fotkách noví afghánští uprchlíci do Pákistánu.

1️⃣⁠. Předem upozorňuji, že vůbec nejde o totéž s čím přichází před každými volbami naši i cizozemští populisté. Tedy popřít, slíbit, zakázat, ale hlavně neřešit a odkládat.

2️⃣⁠. Pojďme si říci, že utíkat z Afghánistánu před islamisty do Pakistánu je výrazem zoufalství části Afghánské populace. Dtto jak prchat z ČSSR do tehdy východního Německa, jsou tam sice taky komunisti, ale alespoň ne ti naši.

Jenže pokud jste opravdu chudí, tak na jinou cestu nemáte peníze ani možnosti.

3️⃣⁠. A taky si pojďme říci, že tyto lidi na fotkách už nejspíše do konce jejich životů žádná změna k lepšímu nečeká.

Už před nynějším protalibanským zlomem žily mimo Afghánistán v okolních zemích (lokální boje desítky let v řadě, nemožnost obživy) v nuzných podmínkách dlouhá léta, milióny afghánských uprchlíků. (Nedávno jsem viděl jejich fotky z pákistánského smetiště).

4️⃣⁠. Proč je však důležité všem těmto lidem od nás přes různé humanitární a rozvojové organizace pomáhat a to i s vědomím, že celkovou situaci v třetím světě nezměníme, všem zlepšit život nemůžeme, stejně jako nemůžeme ani zdaleka všem poskytnout mezinárodní ochranu?

Podle ocasu letadla jedna z “našich“ skupin evakuovaných Afghánců při formování se na letišti v Kábulu.

5️⃣⁠. Západní, nebo chcete – li křesťanské hodnoty. Slabšímu, handicapovanému se prostě pomáhá. Nezlepšuje to jen jejich vyhlídky, ale činí to silnějšími i nás.

Každý nyní vidí, že afghánská armáda vzdala souboj s Talibanem o budoucnost země dopředu, ale taky celý svět vidí, že se my, tedy západ, snažíme v těchto extrémně těžkých podmínkách, dostat ze země maximální počet (Česko by jistě zvládalo taky ještě pokračovat, ale politická reprezentace to zarazila, kvůli blížícím se volbám) svých spolupracovníků a dalších lidí, kteří mají důvody se setkáním s Talibanem obávat.

To je snad dobrou zprávou pro naše příští spojence.

Pohled na palubu jednoho ze západních evakuačních letů.

6️⃣⁠. Naše bezpečnost v dlouhodobém výhledu:

Ti lidé na fotkách budou po zbytek života extrémně chudí, bez vyhlídek na zlepšení své situace pro sebe i své děti. Samozřejmě je bude časem zachvacovat beznaděj a frustrace. (Ostatně, jaká je budoucnost těch dětí na fotce, kromě živoření, musí být jasné i nám tady. Žádná).

Jako vždycky a všude se takové skupiny “ničích“ a bezprizorných lidí budou stávat terčem hnutí, které jim budou slibovat vyřešení jejich situace, případně i pomstu těm, kteří jim jejich ponížení a bídu způsobili

7️⃣⁠. Vzpomeňme na evropské začátky komunismu i nacismu. Ta hnutí byla hnána vpřed frustrací a touhou po pomstě, či převrácení poměru ve vlastnictví majetku.

Moje babička ze Sudet mi vždycky říkala: “Komunisti, to byli ti, který jsem vždycky vídávala v době, kdy celá vesnice byla na žních a dřela, chlastat v hospodě a zevlovat. A pak přišli a všechno těm, kteří makali od rána do večera, vzali a navrch je ještě často zavřeli, či nechali vystěhovat.“

Zkrátka živočišně nespokojení lidé, ať už právem či ne, se vždy stávají prvními cílovými skupinami nenávistných kampaní zájmových či ideologických skupin.

8️⃣⁠. Tady je situace o to reálnější, že uprchlíci živořící doslova na chodnících, skutečně jsou až na dně, spolu s faktem, že “služba“ u radikálů, ať už v jakékoli podobě, situaci jejich rodin skutečně výrazně zlepší.

Dostanou buď finanční či materiální výplatu. Což by byla pro lidi na fotkách skutečně změna zlomová.

9️⃣⁠. Proto je v našem bytostném zájmu, aby takových lidí bylo co nejméně (ano, nelze ani náhodou zlepšit život všem, ale umenšení rizika je prostě pro nás všechny lepší), a taky, aby i ostatní členové komunity uprchlíků viděli, že určitá naděje na zlepšení je i cestou, která nutně neznamená se přidat k radikálům.

Navíc nejde samozřejmě jen o jídlo a oblečení, ale i možnost šance na budoucnost pro děti těchto lidí, šance na možnost opuštění komunity prostřednictvím možnosti vzdělání, tedy školy, učitelé.

Stejně tak jsou důležité zdravotnické, nebo různé profesně odborné programy.

Navíc v případě těchto nejchudších zemí, nejde jen o pomoc uprchlíkům, ale i ostatním nejzranitelnějším členům tamních společností.

Aktuálně třeba tady.

🔟⁠. Řekl bych tedy, že pomoc tam musí být mnohem více podporována a zaplacena. S tím, že vždy část pomoci rozkradou lokální mafie se prostě počítat musí, dělo se to tak i nás, při finanční podpoře disentu, či příbuzných emigrantů.

A v Evropě potřebujeme nutně, právě kvůli vlastní bezpečnosti nasypat peníze jak do bezpečnostních komunit, do integrace migrantů i uprchlíků a do jejich začleňování do společnosti. Čím méně jich propadne na společenské dno, tím menší bude skupina, z níž se mohou rekrutovat radikálové.

1️⃣ 1️⃣ . Zrovna tak potřebujeme azylový systém, adaptovaný na nové podmínky, tedy na předpokládané zintenzivnění migrací kvůli klimatické krizi.

Snahy o blokovaní všech snah celoevropské spolupráce v této tématice, jsou ze strany Visegradu samoúčelné a mohou se v klidu obrátit proti nám.

Možná by stačilo si představit, jak bychom sami, bez pomoci EU, (tak jak se stavíme my vůči problémům s migrací Řecka, Itálie, Malty či Španělska) jak bychom zvládali statisíce Ukrajinců při ekonomickém kolapsu této čtyřiceti miliónové země, nebo při jejím masivním napadení Ruskem.

Etničtí Rusové prchají z Ukrajiny. Rok 2015. V případě ataku Ruska do Ukrajiny, můžeme čekat stejný proud Ukrajinců směrem na západ.

1️⃣ 2️⃣ . Migrace je zkrátka problém, který nás čeká a který jednotlivé země v módu, který přijde určitě sami zvládat nebudou.

Průšvih je, jestli naši zemi budou řídit i nadále politici, kteří nám o tomto problému pouze lžou a absolutně rezignovali jak debatu se společností, tak i na jeho řešení.

Rozbité auto prostě nespravíte tak, že zabouchnete dveře, zahodíte klíčky do příkopu a odjedete vlakem od něj co nejdál.

To auto tam totiž bude stát pořád, čekat na opravu a ta se bude díky prodlení postupem času stále prodražovat, až se může stát, že nakonec už bude neopravitelné.

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh

Napsat komentář