Jak vypadá hoax, praktická ukázka.

Lidé, panicky vystrašení z toho, že by si snad měli nechat aplikovat vakcínu proti Covidu (ač už jsou očkovaní proti deseti jiným nemocem) v současné době sdílí tuto dezinformační lež.

Tento typ hoaxů je podle mě už za hranou a na autory by měla mířit trestní oznámení za šíření poplašných zpráv, protože přispívají k tomu, že se část lidí bojí očkovat a v důsledku pak plní nemocnice, JIPky a pohřební síně.

Za prvé jé každá taková smrt, či závažné poškození zdraví zbytečné a za druhé tito pacienti (taky zbytečně) znemožní léčbu jiným vážně nemocným lidem.

Lidé odmítající vakcíny, opatření proti šíření Covidu a někdy i popírající samu jeho existenci si sdílí tento obrázek jako usnesení Evropského parlamentu, která má odškodnit těžká poškození zdraví a i oběti po 5000 zemřelých na následky očkování.

Potvrzují si tak navzájem své bludy a co je horší, šíří strach a paniku do společnosti v zemi, která v současnosti opět šplhá v počtu nákaz a hospitalizací (v přepočtu na obyvatele) na vrchol.

Co ve skutečnosti ta fotka znamená?

Tedy to, co je hojně na sociálních sítích sdíleno jako oficiální dokument EP, který má zřizovat kvůli úmrtím atd z očkování, komisi přes odškodnění, je návrh poslankyně za stranu Marine Le Pen Rassemblement national (tu kupodivu sponzoruje Putinovo Rusko) Virginie Joron, nic víc.

 Nejde o žádný fundovaný materiál, jen o názor někoho na úrovni politiků naší SPD, dle osobní historie paní poslankyně tak cca úroveň našeho europoslance Hynka Blaška.

Tedy dezinfo, fuj EU, Putin forever.

Do svého návrhu poslankyně zahrnula všechna souhrnná hlášení, která nebyla ještě ani prošetřena, „jako zemřelé po vakcíně“. EP její návrh samozřejmě neschválil, protože nemá s realitou, ohledně obětí atd, nic společného.

Zvláštní – a pro dezinfo scénu ohledně Covidu signifikatní -je, že o tomto případu už psala i naše normální média a bylo zcela explicitně popsáno, že nejde o oficiální status EP, ale o jeden jediný návrh, který navíc účelově zaměňuje „nevyšetřená hlášení“ za danou realitu a to včetně úpravy jejich počtů.

Samotná postavy paní poslankyně je v podstatě typickou figurkou „vlasteneckých sil“ napříč Evropou: v minulosti už byla popotahována za šíření dezinformací a podporu a nadržování totalitním režimům v Rusku (podpora anexe Krymu) a Kazachstánu.

A mimochodem, celý tento hoax už vyvrátila renomovaná tisková agentura AFP, ale asi i to je lidem, kteří se bojí vakcíny, málo.

Strach. Šířit mezi lidmi strach, to je cílem celé současné dezinfomašinérie. Oběti pak už ani nezkoumají zdroje a posílají dál všechno, co je v tomto strachu utvrzuje.

Je ostudou a selháním tuzemských politiků, že proto, že jim dezinformační prokremelská scéna v ČR tlačí káru (ANO, SPD, KSČ, ČSSD, Trikolora, Volný blok), účelově rezignovali na boj s dezinformacemi a dezinformátory, výsledkem čehož budou opět plné nemocnice a tisíce zbytečně zemřelých spoluobčanů.

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh