Deportace Ukrajinců do Ruska

Masové odvlékaní občanů Ukrajiny z okupovaných území do Ruska patří k největším a taky nejzvrácenějším zločinům Putinova režimu v probíhající válce.

Děje se tak prakticky od začátku, patrně proto, aby je ruská administrativa mohla světu a dovnitř Ruska předvádět jako osvobozené od údajného ukrajinského nacismu.

Protože samozřejmě budou mít na deportované spoustu psychologických pák (děti, rodiče, příbuzní), ale budou je k výpovědím nutit i násilím, tak si propagandistický materiál pro toto tvrzení vždycky obstarají.

(Nebo si je později vezmou jako rukojmí a páku na svět a Ukrajinu, aby si vymohli ústupky)

Pro deportované Ukrajince v Rusku staví internační tábory. Ukrajinská ombudsmanka se v minulém týdnu spojila s dobrovolníky, kteří objevili hned 3 tábory pro Ukrajince v Penzenské oblasti.

Ukrajinci jsou, podle zjištění ukrajinských úřadů, nejdříve jsou shromažďováni v jakýchsi uprchlických táborech za hranicemi Ruska, kde procházejí procesem tzv. filtrace. Podle nejasných kritérií vyhledávají mezi nimi ruské tajné služby údajné záškodníky, nepřátele Ruska, posuzují jejich spolehlivost. Ty pak přemísťuje na Sibiř, do Magadanu, na Sachalin, kde je nutí podepsat několikaletou pracovní smlouvu a musí tam zůstat. 

Обсуждение книги Солженицына «Один день из жизни Ивана Денисовича» | Афиша  Лондон
Deportace na Dálný východ není v Rusku žádnou novou praktikou, Stalin takto přesídlil milióny nevinných příslušníků neruských etnik, včetně několika desítek tisíc občanů ČSSR.

Ombudsmanka Ukrajiny také uvedla, že podle jejích zjištění bylo deportováno do Ruska neskutečných 808 000 občanů Ukrajiny, z toho 153 000 dětí …

Nemalá část těchto dětí byla do Ruska zavlečena BEZ RODIČŮ. Co s tam nimi bude, nikdo neví…

Zavlečení do ciziny organizované státem, je v dnešní době jedním z největších zločinů, tím spíše, děje – li se tak v takovém ohromujícím množství.

Ať už válka dopadne jakkoli, celý svět musí Rusy donutit všechny tyto lidi vydat zpět do jejich vlasti.

To bude pro nás jeden z nejdůležitějších poválečných úkolů.

Podpořte provoz této stránky

Tuto stránku jste zresuscitovali Vy, kteří přispíváte, abych mohl udržet v práci snížený úvazek a mohl vytvářet a sdílet její obsah. Visegradský jezdec není Karel Paták, ale jsme to my všichni.

Díky!

Pokud vás stránka Visegradský jezdec zaujala a rádi byste přispěli na její provoz, můžete ji podpořit prostřednictvím služby Donio.cz nebo na transparentní účet číslo 2301923262 / 2010.

Všem dárcům samozřejmě mnohokrát děkuji

Úvodní foto z Donbasu, už z roku 2014. K únosům docházelo už tehdy, šlo většinou o členy samospráv a organizátory rezistence, nebylo používáno tak masové měřítko. Výjimkou jsou Krymští Tataři, ty Rusové unáší a deportují ve větším množství po celou dobu okupace Krymu. AFP FOTO/ ALISA BOROVIKOVA

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh