Jak to bylo se zajatci z pluku Azov

Rusové ohlásili, že vězení Olenivka, kde drželi zajaté obránce Mariupolu, zasáhla ukrajinský armáda systémem HIMARS. Zemřelo zatím 53 ukrajinských zajatců a přes sedmdesát jich bylo zraněno.

Ruská okupační správa zároveň ohlásila, že zraněn ani zabit nebyl žádný ruský strážný.

Všechny známé aspekty, toho co se stalo rozebírá Thomas Theiner, který je odborníkem na pozemní síly NATO v době studené války a obrannou strategii NATO v době studené války. Přispěvatel do Euromaidan Press.

Část obětí útoku. Ti lidé jsou ohořelí

Co se událo?

1) smrt zajatců nezpůsobila raketa GMLRS, jak tvrdí Rusové
2) za jejich smrtí stojí to termobarická zbraň
3) Rusko ji zinscenovalo a učinilo tak (jako obvykle) nekompetentně

Jak se to událo?

➡ Za prvé: držení válečných zajatců tak blízko fronty porušuje článek 19 třetí Ženevské úmluvy, což z něj činí válečný zločin.

➡ Za druhé: Olenivka je vzdálena asi 15 km od fronty. Úder na cíl tak blízko fronty málo dostupnými a drahými raketami dlouhého doletu GMLRS, když lze použít 105mm dělostřelecké náboje, které stojí asi 0,4 % ceny rakety GMLRS, nedává smysl.

➡ Za třetí: Olenivka je už léta známým zajateckým a koncentračním táborem DNR (a po desetiletí trestaneckou kolonií). A to natolik, že o něm věděly i manželky zajatců. Člověk by musel být pomatený ruský troll nebo propagandista, aby uvěřil, že Ukrajina by na tento cíl udeřila.

(Dva propuštění lékaři explicitně zmiňovali, že vězni zajatí na Donbase jsou vězněni (mj) v Olenivce).

➡ Stručně řečeno: Rusko celý útok zinscenovalo. nikdy nechtělo vrátit obránce Azovstalu na Ukrajinu, kde by se jim dostalo hrdinského uvítání. Ovšem jejich poprava by vedla k obvinění z válečného zločinu a ohrozila by ruské válečné zajatce v ukrajinských rukou.
HIMARS zároveň dával Ukrajincům naději, tak jej zároveň takto zkouší v jejich očích poškodit.

➡ Z těchto důvodů se Rusko rozhodlo zinscenovat vraždu zajatců, jako by je zabila raketa GMLRS.
Rusové udělali totéž s CAESARem: ostřelovali město Doněck a pak to svedli na CAESAR tím, že předložili ruskému dělostřelectvu úlomky vystřeleného 152mm granátu.

➡ Ale stejně jako v Doněcku Rusové „raketový útok“ organizují nekompetentně, protože nikdo z nich neví, jak GMLRS funguje. Na dolním snímku je budova, která byla zasažena v Olenivce. Je z betonových cihel s tenkou plechovou střechou… a stále stojí (!!).

➡ Díky Rusku vám mohu ukázat, co udělá střela GMLRS, když zasáhne budovu: vybourané zdi, roztříštěné betonové stropy, roztrhané ocelové výztuže, všechno rozbité a rozházené, a žádné škody způsobené požárem (!).

Jak vypadá zásah systému HIMARS, tedy GMLRS.

➡ Pokud srovnáme skutečný dopad GMLRS s tím zinscenovaným v Olenivce – tam byl výbuch tak slabý, že se postele nepohnuly ani o centimetr, nevybuchla ani jedna cihla, ocelový nosník je nepoškozený, ale jsou tam obrovské škody způsobené požárem.

ALE

Olenivka
Olenivka, interiér příliš neponičen, zato ohořelý.

➡ Konečným důkazem, že se nejednalo o raketu GMLRS, je však absence dopadového kráteru. Na fotografii níže je vidět impaktní kráter GMLRS. V Olenivce není žádný.

Rakety GMLRS M31 dopadají na cíl pod úhlem 90 stupňů rychlostí Mach 4+, aby prorazily střechy a vybuchly uvnitř (a také aby byl zničen tajný naváděcí systém, komponenty GPS a senzory na špičce rakety). Plechová střecha budovy v Olenivce je příliš slabá na to, aby se do ní mohla rozbít a spustit raketa GMLRS, proto by uprostřed místnosti musel vzniknout nárazový/detonační kráter, pokud by jej zasáhla raketa GMLRS. Ten tam ale není.

➡ Rakety M31 GMLRS obsahují 51 lb PBX-109, směs 64 % RDX a 20 % hliníku a 16 % plastových náplní HTPB/IPDI. Hliník se používá ke zvýšení účinků výbuchu, ale nejedná se o termobarickou zbraň, která cíl spálí.

➡ Kdyby raketa GMLRS zasáhla Olenivku, nebyla by uvnitř žádná spálená těla. Výbuch by všechny roztrhal, nikoli spálil zaživa.
Termobarická zbraň oběti spálí, zatímco těla zůstávají v podstatě neporušena.

Mediální výstup velvyslanectví Ruské federace k této kauze. Tohle je dnešní Rusko.

➡ Vězení Olenivka NEBYLO zasaženo raketou GMLRS.
Rusko použilo termobarickou zbraň, aby válečné zajatce upálilo. Poškození budovy a obětí ohněm a chybějící kráter po dopadu a absence poškození výbuchem to dokazují.
Šlo o promyšlenou vraždu, stejně jako v Katyni.

➡ Ptali se mě, jaká je moje teorie událostí: Rusové pravděpodobně zamkli dveře, vystřelili dovnitř okny termobarickou munici RPO-A Shmel nebo MRO-A a pak počkali, až budou všichni mrtví.

Obě tyto zbraně jsou ve výzbroji DNR od roku 2014 (na obrázku vlevo).

🏇 Rusové se sami nezastaví. Budou dělat čím dál větší zvěrstva, není síla, která by je teď dokázala potrestat.

Ostatně od beztrestného sestřelení malajského civilního letadla nad Donbasem uplynulo už osm let. Víme kdo a víme jak. A stejně.

Takže jediná cesta, která je průchozí: podporovat Ukrajinu tak, aby Rusy buď porazila, nebo aspoň značně vyčerpala a složit medvěda v rámci sankcí a izolace.

Nicméně, rodinám příbuzných z letadla a těchto zavražděných zajatců, nikdo jejich blízké nevrátí.

To je jedna z tváří zla.

Proto musíme Rusko porazit, už kvůli všem těm rodičům, manželkám, manželům a dětem.

Článek jsem napsal i s ohledem na to, že zcela jistě ruská propaganda a její tuzemští sluhové, budou v příštích dnech opět šířit tuny lží, tak jako například u zásahu nádraží v Kramatorsku, nebo obchodního domu v Kremenčuku.

Tam, kde tyto lži uvidíte, můžete poslat tento článek.

Úvodní koláž: několik zajatých obránců Azovstalu. Někteří z nich už možná nejsou mezi živými.

Oleksandr. Jeden z těch, kterého předevčírem Rusové zavraždili. Před službou v pluku „Azov“ byl dobrovolníkem „Útulku pro divoká zvířata“

Podpořte provoz této stránky

Tuto stránku jste zresuscitovali Vy, kteří přispíváte, abych mohl udržet v práci snížený úvazek a mohl vytvářet a sdílet její obsah. Visegradský jezdec není Karel Paták, ale jsme to my všichni.

Díky!

Pokud vás stránka Visegradský jezdec zaujala a rádi byste přispěli na její provoz, můžete ji podpořit prostřednictvím služby Donio.cz nebo na transparentní účet číslo 2301923262 / 2010.

Všem dárcům samozřejmě mnohokrát děkuji

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh