Hluboké temné vody

Všichni vidíme, jaká je ekonomická situace v zemi a také to, že se z největší pravděpodobností bude ještě znatelně zhoršovat. Už nyní se ale dotýká statisíců těch nejzranitelnějších z nás, především seniorů a samoživitelů s dětmi.

Rozhovor s jednou matkou samoživitelkou publikoval web Českého rozhlasu. Jedním z problémů české společnosti dlouhodobě je, že ti, kteří problémy nemají (a teď je opravdu dost možné, že jen zatím), že když slyší o lidech, kteří potřebují pomoc od státu, většina z nás si představí asociála zneužívající systém a samozřejmě obvykle nejčastěji Roma.

Jenže tak to vůbec není, dávky se zneužívají minimálně a dospělých Romů ve vyloučených lokalitách žijí desítky tisíc, tedy zlomek všech, kterým stát poskytuje podporu. Ta tvář chudoby, nebo chcete – li hmotné nouze je většinou mnohem obyčejnější a nenápadnější.

Nejprve část textu Charity České republiky z roku 2020:

,,Sociální „nůžky“ se v Česku nebezpečně rozevírají. Společnost sice bohatne, přesto u nás přibývá chudých a lidí bez domova, protože pro ně neexistuje cenově dostupné bydlení. Jak najdou lidé, kteří sklouzli do problémů, cestu zpět? V myslích lidí je Česká republika poměrně rovnostářský stát s prostupnou strukturou a zajištěným přístupem ke vzdělání nebo zdravotní péči pro každého. Díky životu v tzv. společenských bublinách má však o situaci chudých a chudobou ohrožených lidí povědomí jen jejich bezprostřední okolí nebo ti, kteří se jim snaží pomoci. I proto existuje řada legend a populistických narativů o „nepřizpůsobivých“ a parazitech. Fakta jsou ale drsná: z chudoby vede jen málokdy cesta ven.“

Web ČRo: Problémy má už více než třetina domácností

Konkrétně, třetina domácností na konci měsíce neušetří žádné peníze, nebo musí dokonce sáhnout do finančních rezerv. Pokud je má.

Samoživitelka Kamila, tři děti, Sokolov:

,,Mám tady tašku mého nejmladšího syna Edíka, máme tady penál, voskovky, ještě z loňského školního roku, deník, který si poctivě píšou, učebnici matematiky a ještě pár nějakých popsaných listů,“ vypočítává.“

,,A do toho se z domácí zkušebny vrací starší ze synů. Student plzeňské konzervatoře ve hře na bicí. I ten začíná pomalu počítat. „Co se týče učebnic a věcí do školy, to se dozvím až 1. září, celkově to vyjde všechno dráž. Nevím teď přesně o kolik ještě, ale dražší to bude,“ uvažuje starší syn.“

,,„Určitě nám stoupnou náklady na dopravu, obědy. To už vím, že se obědy zdražují, zřejmě to bude i u dcery, která chodí na jinou školu. U Edíka už nemusím pořizovat v nějaké větší míře vybavení do školy, ale u dcery určitě budeme pořizovat nové učebnice a sešity,“ popisuje Kamila.“

,,Začátek školního roků se paní Kamile i letos podaří finančně zvládnout hlavně díky rodině. „Moje maminka mi přispívá každoročně při příchodu nového školního roku na pomůcky pro děti. Jsem za to strašně ráda, protože nevím, jak bych to řešila bez její pomoci.“

,,„U mě se to zlomilo hlavně tím, že jsem byla klientkou Bohemia Energy, to jsem si musela zažádat o úvěr, abych mohla splatit nečekané splátky, které mi přišly, byly to nečekané výdaje. Druhý velký zlom nastal v únoru, kdy začala válka Ruska s Ukrajinou, došlo k enormnímu zdražení pohonných hmot a potravin, a tohle mi „zlomilo vaz“, protože žijeme opravdu od nuly k nule, co se týče výplaty,“ přiznává.

,,Kritická je situace ve chvíli, kdy se v rodině objeví neočekávaný výdaj. „Musím si opravdu dávat hodně velký pozor na výdaje. Stává se teď poslední dobou, že chodíme i do minusu. Zažádala jsem o mimořádnou státní podporu a bývalý partner nám naštěstí finančně pomáhá.“

,,Snažila jsem se udělat si zásoby dřeva, budu šetřit na plynu. V práci jsem teď spokojená, myslím si, že finančně je to odpovídající tomu, co tady v kraji je. Je pravda, že jsme tady na Sokolovsku. Tady v kraji to asi nikdy jednoduché nebylo, co se týče financí,“ dodává paní Kamila.

,,Kamila pracuje jako úřednice a právě si sjednala ještě jednu práci na vedlejší pracovní poměr. Bude dělat uklízečku, čímž doplní rozpočet domácnosti o 1500 korun měsíčně navíc.“

🏇 Ještě to není úplně nejhorší, ale jsme teprve na začátku a web Rozhlasu nevybral domácnost úplně na dně, za to přikovanou někam těsně nad toto dno. Tato krize bude charakteristická právě tím, že se do podobné situace dostanou domácnosti, které byly léta zvyklé nemít mnoho, ale jakž tak přece jen vycházet.

A bude jich hodně.

Půjde trochu i o hozenou rukavici občanskému sektoru. Moc by se mi líbilo, kdyby vznikaly podobné pomáhací struktury, které jsme viděli v minulých měsíc spontánně pomáhat napadené Ukrajině tam a ukrajinským uprchlíkům tady.

Ta solidarita by se měla přenést i na naše spoluobčany. Sice jim nepůjde přímo o život, jako našim ukrajinským přátelům, ale i tak je čeká těžké životní období.

Podpořte provoz této stránky

Tuto stránku jste zresuscitovali Vy, kteří přispíváte, abych mohl udržet v práci snížený úvazek a mohl vytvářet a sdílet její obsah. Visegradský jezdec není Karel Paták, ale jsme to my všichni.

Díky!

Pokud vás stránka Visegradský jezdec zaujala a rádi byste přispěli na její provoz, můžete ji podpořit prostřednictvím služby Donio.cz nebo na transparentní účet číslo 2301923262 / 2010.

Všem dárcům samozřejmě mnohokrát děkuji

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh