Co neodnesl čas

Informační mozaika. Věci, které zapadly a které by vás neměly minout ani v čase, kdy naši pozornost poutá intenzivní předvolební prezidentská kampaň.

Pro začátek se ale hlavní domácí události nevyhneme. Na sociálních sítích totiž začalo kolovat sestříhané video, na němž Petr Pavel říká, že musíme jít do války s Ruskem.

Tým Petra Pavla žádá, aby originál videa, kde Pavel říká úplně něco jiného, šířili jeho svěřenci dále a vyvraceli tak tento fejk a odkazy na něj vkládali i do odkazů, kde je tento fejk šířen.

Tady je v jedné ukázce vidět originál toho, co Petr Pavel skutečně řekl a na závěr podvodné video.

Zde rozbor od Demagog.cz

Za mě by naší společnosti velmi prospělo, kdyby byl autor tohoto falza co nejdříve vypátrán a exemplárně potrestán. Abychom věděli, že nejde o legraci, ale o netrpěnou aktivitu, která se efektivně šetří a těm, kteří toto vyrábí, se nevyplácí.

V České republice ještě zůstaneme: Na obrázku Jana Charváta včerejší demonstrace Vrábelových ruských kolaborantů. Už jen několik set nejvěrnějších a to ještě část tvořili zástupci KSČ(M).

Když už jsme u KSČ(M), twitter připomněl Palachův týden z roku 1989 a lži nadějného člena SNB (komunistická policie)´Zdeňka Ondráčka, ještě do roku 2021 poslance našeho parlamentu.

Před blokem věnovanému válce, ještě jedna připomínka: V Íránu se stále protestuje. Režim už zabil na 500 aktivistů, včetně toho, že některé zadržené demonstranty už odsoudil a oběsil.

Sérii informací k ruské válce proti Evropě zahájíme výmluvnou infografikou, jak se Německo v minulém roce dokázalo zbavovat závislosti na ruském plynu.

U Německa ještě zůstaneme. Jak je známo, německý kancléř, který vzal toto rozhodnutí pod gesci svého úřadu, brání předání tanků Leopard 2 na Ukrajinu. Bez většího množství západních tanků (Ukrajina říká, že jich potřebuje cca 300), se patrně úspěšný průlom ruských pozic nedá očekávat. Jak ukazují mnohé záběry ze satelitů, ruská armáda je momentálně na okupovaném území bytelně zakopaná a na obranu dobytého území připravená.

Němci sami, jak si ukážeme, o dodání svých tanků bránící se zemi, vesměs stojí a v zemi se v minulých dnech pořádaly i akce na podporu požadavků ukrajinského vedení.

Zde podpora předání tanků Leopard 2 Ukrajině podle voličů jednotlivých stran. Proti jsou jen příznivci dlouhodobě proruské AfD a napůl to mají voliči FDP, ti však představují jen 5-8 % elektorátu. Tlak na Scholze nyní vyvíjejí jednak spojenci, ale i vládní koaliční partneři, ale už i zejména mladší Scholzovi spolustraníci.

Jsou i lídři, kteří to mají jinak než Olaf Scholz, za všechny už skoro tradičně estonská a finská premiérka:

V Rusku po dlouhé době dochází k otevřeným protestním projevům, byť na individuální bází. U pomníku obětem zdemolovaného paneláku v Dnipro, už ale byly takhle zadrženy stovky odvážných lidí.

K raketovému útoků na panelový dům v Dnipro se ještě vracím dvěma příspěvky. Rusové tam zavraždili téměř 50 lidí žijících v tomto domě.

Dalších komentářů netřeba.

Slovenský odminovací komplet Božena 5 v akci v Charkovské oblasti.

Bohužel vše nejde takto hladce. Zde záběry z okolí Soladaru, kde už týdny probíhají boje mezi okupanty a obránci. Záběry i přes zakrytí nejsou drastické

Jeho syna zasáhl šrapnel do hlavy. Už pět měsíců, každý den chodí za ním do nemocnice a stará se o něj. Takových příběhů najdeme po celé zemi desítky tisíc ….

Obrázky z pohřbu známe příslušnice ukrajinské armády Vladyslavy Černych. Byla vojenskou paramedičkou.

„Nobody is waiting on European level for Babiš“. Na závěr se ještě vrátíme k nám. Tedy přesně řečeno do Bruselu. Tam odpovídal předseda Lidovecké frakce na to, co si myslí o Andreji Babišovi a jeho „diplomatických návrzích:

Za týden touto dobou už budeme znát jméno nového prezidenta České republiky. Všechno dobře dopadne. Musí.

Úvodní foto: Zástupci zemí, které se v minulých společně vyslovily pro zintenzivnění vojenské pomoci Ukrajině a vyzvali k tomu i politiky ostatních zemí. Jsme tam.

Podpořte provoz této stránky

Tuto stránku jste zresuscitovali Vy, kteří přispíváte, abych mohl udržet v práci snížený úvazek a mohl vytvářet a sdílet její obsah. Visegradský jezdec není Karel Paták, ale jsme to my všichni.

Díky!

Pokud vás stránka Visegradský jezdec zaujala a rádi byste přispěli na její provoz, můžete ji podpořit prostřednictvím služby Donio.cz nebo na transparentní účet číslo 2301923262 / 2010.

Všem dárcům samozřejmě mnohokrát děkuji

Nejnovější články

Autor

Karel Paták - Zdravotník s přesahem

Zajímá mě politika, proto ji sleduji a snažím se svoje postřehy a poznatky prostřednictvím textu předat dál, mezi další lidi. Mám totiž za to, že v době nástupu populismu a dezinformací, jako běžného politického nástroje, je dvojnásob nutné, aby každý, kdo dorazí k volební urně, vhodil svůj hlas na základě co nejširšího spektra informací a podle něj se potom rozhodoval. Mediálních výstupů je dnes přebytek a vytváří tak informační chaos, proto se snažím, aby můj web sloužil k jejich tříbení.

Můj příběh